Tuesday, October 4, 2011

KISAH SEORANG IBU BUTA

aku dan ibuku tinggal berdua di rumah peninggalan ayahku ketika ku baru saja lahir.ibuku bekerja memasak di kantin sekolah ku. hidup kami walaupun susah namun ibuku amat menyayangiku cuma aku tidak sedar. ibuku buta sebelah matanya aku sangat malu dan sangat membencinya. suatu hari aku masuk sekolah dia datang ke kelasku dan mengucap salam kepadaku.

aku begitu malu di depan teman-teman ku, bagaimana dia boleh melakukan itu kepadaku di hadapan kawan-kawanku. lalu aku tidak pedulikan dia dan melemparkan pandangan benci kepadanya sambil berlari pergi. keesokan harinya salah seotang kawanku mengejekku dengan berkata ' hei ibumu hanya punya sebelah mata'

saat itu aku merasa ingin mati sahaja dan ingin ibuku itu hilang dan pergi dari kehidupanku . lalu aku bertengkar dengan ibku seraya mengatakan ' kalau ibu hanya menjadi bahan tertawaan kawan-kawanku mengapa ibu tak mati saja' ibuku hanya diam dan tak menjawab segala sumpah seranah yang aku rujukan kepadanya. aku sama sekali tak memikirkan apa yang kau katakan kepadanya, kerana saat itu aku sangat marah kepadanya sebab memberi malu padaku. dan aku juga tidak memperdulikan perasaanya terfadap sumpah seranahku itu.
aku berhasrat ingin keluar dari rumah ibuku. jadi aku belajar dengan rajin agar aku mendapar biasiswa untuk belajar ke luar negeri dan meninggalkan ibuku yang sudah buta itu. setelah habis belajar aku berjaya bekerja dan berkahwin, aku membeli rumah dan hidup bahagia dengan mempunya dua anak. pada suatu ketika ibuku mengunjungiku , kerana sudah bertahun-tahun lamaya dia tidak menemuiku dan tidak pernah bertemu dengan cucunya.
ketika dia memberi salam dan isteriku membukakan pintu lalu anak0anakku mentertawakannya kemudian akut kerana melihat wajahnya yang hanya dengan satu mata. lalu aku menemuinya diluar dan berteriak kepadanya ' betapa beraninya kamu ke rumahku dan menakut-nakutkan anak-anakku. pergi dari sini sekarang juga!!' ibuku hanya menjawab "maafkan saya salah alamat ' dan kemudian dia pun pergi.

beberapa lama selepas itu ada undangan perjumpaan semula sekolah lamaku dikirimkan ke rumahku. jadi aku berbohong kepada dan aku mengatakana da mesyuarat di luar bandar. selesai perjumpaan semula di sekolah aku singgah dadi kampungkkku atas sekadar ingin tahu apa berita ibuku. sampai di rumah lamaku didapati urmah itu begiru usang tanpa penjagaan dan hampir roboh. salah seorang jiran lama aku melihat kedatanganku dan menghampiriku. beliau mengatakan kepadaku bahawa ibuku telah meniggal dunia. aku langusng tidak merasa sedih atau menitiskan air mata mendengar berita itu. lalu jiran aku itu menyerahkan sepucuk surat peniggalan dari ibuku untukku. lalu akupun membuka dan membacanya.

'anakku tersayang, aku memikirkanmu setiap saat, maagkan aku kerana telah datang ke rumahmu dan menakut-nakutkan anak-anakmu aku kerumahmu kerana rindu dan teringin sangat melihatmu dan anak-anakmu. walaupun kamu mengusirkku tapi aku senang dapat melihatmu dan anak-anakmu. dan aku sangat bergembira setelah aku dengar engkau akan hadir ke prjumpaan semula sekolahmu. tapi sayangya aku tidak bisa bangkit dari tempat tidur aku untuk melihatmu anakku maagkan aku yang telah membuatmu malu sewaktu kita masih bersama ketahuilah anakku, sewaktu kau masih kecil kau mengalami kemalangan yang membuatmu kehilangan sebelah matamu sebagai seorang ibu aku tidak sanggup membiarkan kamu hidup hanya dengan satu mata saja. aku sangat bangga pada anakku yang telah memperlihatkanku dunia baru untukku ditempatku dengan mata itu bersama dengan cintaku.. IBUMU..'

-hargailah ibu kita selagi dia masih ada-

0 comments:

Post a Comment